Pre zvýšenie povedomia v populácií o vírusových hepatitídach si každoročne pripomíname Svetový deň hepatitídy - 28. júla.
Hepatitída typu A
- nazývaná aj ako choroba špinavých rúk
- pôvodca ochorenia: vírus hepatitídy typu A, ktorý spôsobuje zápalové ochorenie pečene
- zdroj nákazy: chorý človek v infekčnom štádiu, kontaminovaná voda alebo potraviny
- príznaky: gastrointestinálne ťažkosti s bolesťou brucha, zvýšená teplota, bolesť kĺbov, chrípke podobné príznaky, žlté sfarbenie očí/pokožky, tmavý moč, svetlá stolica, bolesť pod pravým rebrovým oblúkom
- inkubačný čas: 15 – 50 dní
- prenos ochorenia: fekálne - orálnou cestou (prostredníctvom nedostatočne umytých rúk, kontaminovanej vody a potravín napr. morské plody), úzkym kontaktom s infikovanou osobou, spoločným zdieľaním predmetov (napr. pitie z rovnakej fľaše, fajčenie spoločnej cigarety)
- prevencia: očkovanie najmä u cestovateľov, hygiena rúk, pitie a konzumácia hygienicky nezávadnej pitnej vody a potravín
- ochorenie neprechádza do chronicity
Hepatitída typu B
- pôvodca ochorenia: vírus hepatitídy typu B, ktorý spôsobuje degeneratívne ochorenie pečene
- zdroj nákazy: bezpríznakový človek, ktorý je nosičom vírusu, prípadne chorý človek s potvrdeným vírusom hepatitídy typu B
- príznaky: intenzívnejšie v porovnaní s hepatitídou typu A, chrípke podobné príznaky, kožné či neurologické prejavy, bolesť kĺbov, žlté sfarbenie očí/pokožky, tmavý moč, svetlá stolica, bolesť pod pravým rebrovým oblúkom
- inkubačný čas: 60 – 180 dní
- prenos ochorenia: kontaminovanými telesnými tekutinami (napr. krv), pohlavným stykom, počas tehotenstva alebo pri pôrode
- rizikový faktor: tetovanie, zavádzanie piercingu, aplikácia drog do žíl, poranenie ihlou, spoločné zdieľanie predmetov osobnej hygieny
- prevencia: očkovanie, chránený pohlavný styk, idividualizácia predmetov osobnej hygieny (napr. zubné kefky, žiletky)
- ochorenie prechádza do chronicity – môže dôjsť k vzniku cirhózy pečene/hepatocelulárneho karcinómu
Hepatitída typu C
- pôvodca ochorenia: vírus hepatitídy C, ktorý spôsobuje zápalové a degeneratívne ochorenie pečene
- zdroj nákazy: chorý človek s potvrdeným vírusom hepatitídy typu C
- príznaky: horúčka, únava, nechutenstvo, bolesť v pravom podrebrí, nevoľnosť, vracanie, ojedinele sa môže objaviť aj žlté sfarbenie očí/pokožky
- inkubačný čas: 14 – 180 dní
- prenos ochorenia: infikovaná krv (napr. kontaminované infekčné striekačky a ihly, nechránený pohlavný styk, v minulosti aj krvnou transfúziou)
- rizikovou skupinou sú drogovo závislé osoby, pacienti liečení hemodialýzou a pacienti s cirhózou/fibrózou pečene
- prevencia: v súčastnosti vakcína neexistuje, dôležitá je idividualizácia predmetov, ktoré môžu prísť do kontaktu s krvou (napr. ihly, žiletky, zubné kefky), chránený pohlavný styk, bariérová ošetrovateľská starostlivosť
- ochorenie prechádza do chronicity – môže dôjsť k vzniku cirhózy pečene/ hepatocelulárneho karcinómu
Hepatitída typu D
- pôvodca ochorenia: vírus hepatitídy D, ktorý sa vyskytuje len s vírusom hepatitídy B
- zdroj nákazy: chorý človek s potvrdeným vírusom hepatitídy typu D
- príznaky: podobné príznakom hepatitídy typu B
- výskyt je raritný – na Slovensku nebol diagnostikovaný ani jeden prípad
- prenos ochorenia: prostredníctvom narušenej celistvosti kože, infikovanou krvou
- prevencia: očkovanie na hepatitídu typu B u osôb, ktoré neboli infikované vírusom hepatitídy typu B, idividualizácia predmetov, ktoré môžu prísť do kontaktu s krvou (napr. ihly, žiletky, zubné kefky)
- najzávažnejší typ chronickej hepatitídy
Hepatitída typu E
- pôvodca ochorenia: vírus hepatitídy typu E, ktorý spôsobuje zápalové ochorenie pečene
- zdroj nákazy: chorý človek v infekčnom štádiu s potvrdeným vírusom hepatitídy typu E, kontaminovaná voda alebo potraviny (napr. mäso z diviny, surové bravčové mäso/pečeň, morské plody)
- príznaky: podobné príznakom hepatitídy typu A, ochorenie často prebieha bezpríznakovo
- priebeh ochorenia je závažnejší v porovnaní s hepatitídou typu A (výraznejšie poškodenie pečene)
- inkubačný čas: 14 – 70 dní
- prenos ochorenia: fekálne-orálnou cestou (kontaminovaná voda a potraviny)
- prevencia: pitie a konzumácia hygienicky nezávadnej pitnej vody a potravín
- ochorenie prechádza do chronicity – môže dôjsť k vzniku cirhózy/fibrózy pečene
Ďalšie informácie o vírusových hepatitídach nájdete na webovom sídle Úradu verejného zdravotníctva Slovenskej republiky: https://www.uvzsr.sk/web/uvz/virusove-hepatitidy-zltacky
V súvislosti s očkovaním je pre verejnosť poskytovaná poradenská a konzultačná činnosť v zriadenej Poradni očkovania na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci. V prípade záujmu je potrebné sa vopred nahlásiť na oddelení epidemiológie, tel. č.: 041/4302661-62, e-mail: ca.epid1@uvzsr.sk
Zdroj: ÚVZ SR, WHO
Mgr. RNDr. Xénia Lukáčová, MPH, MHA
regionálna hygienička
Regionálny úrad verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci
Pripravilo: Oddelenie epidemiológie
Dátum vloženia:
7. 8. 2024 10:14
Dátum poslednej aktualizácie:
7. 8. 2024 10:19