Turzovka - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Správy - Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi – 26. jún

Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi – 26. jún 1

Drogy sa stali realitou našej súčasnosti a každý kontakt s drogou nesie v sebe obrovské riziko vzniku drogovej závislosti. Tvrdenie, že: „mne sa to nemôže stať“ prípadne „viem kde je hranica“ znamená podliehať ilúzii.

Na vzniku závislosti sa podieľa viacero faktorov, najčastejšie ide o zvedavosť či dobrodružstvo, významnú úlohu zohráva aj osobnosť človeka a vplyv prostredia (najmä u mladých ľudí).  Podnetom však môžu byť aj rôzne situácie, kedy sú na človeka kladené zvýšené nároky (nával práce, problém v zamestnaní, rozchod, stres), ale naopak aj životná prázdnota. Drogy a závislosti sa v moderných dejinách ľudstva stali problémom, s ktorým sa stretávame čoraz častejšie a hlavne u mladých ľudí. Závislosť u mladých sa vyvíja oveľa rýchlejšie ako u dospelých, znesú oveľa menšiu dávku drog a radi kombinujú užívanie viacerých návykových látok naraz. 

Na základe rozhodnutia Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov, si každoročne od roku 1987 pripomíname 26. júna Medzinárodný deň proti zneužívaniu drog a nezákonnému obchodovaniu s nimi. Cieľom tohto dňa je medzinárodná spoločnosť bez drogových závislostí. UNODC (Úrad pre drogy a kriminalitu Organizácie spojených národov) vyvíja preventívne praktiky, ktoré poskytujú verejnosti a hlavne mladým ľuďom informácie a možnosti, aby si vedeli správne vybrať, vrátane možnosti sa úplne vyhnúť užívaniu škodlivých drog. Svetová kampaň vyzýva osobitne mladých ľudí, u ktorých je dvojnásobná pravdepodobnosť užívania drog ako u dospelých, chrániť si svoje zdravie. UNODC volí každý rok ústrednú tému pre tento Medzinárodný deň, téma pre rok 2023 je:

,,Ľudia na prvom mieste: zastavme stigmu a diskrimináciu, posilnime prevenciu“.

Problémy súvisiace s užívaním drog ovplyvňujú milióny ľudí na celom svete. Mnohí ľudia, ktorí užívajú drogy čelia stigme a diskriminácii, čo môže ešte viac poškodiť ich fyzické a duševné zdravie a brániť im tak v prístupe k pomoci, ktorú potrebujú. Cieľom tohtoročnej kampane je zvýšiť povedomie o dôležitosti správania sa s rešpektom a empatiou k ľuďom užívajúcim drogy, poskytovanie služieb založených na dôkazoch ako aj uprednostňovanie prevencie.

Výzvami pre tohtoročný medzinárodný deň sú:

     -    zvýšiť povedomie o negatívnom vplyve stigmy a diskriminácie na ľudí užívajúcich drogy a ich rodiny,

   -  zvýšiť povedomie o AIDS a epidémii hepatitídy medzi ľuďmi užívajúcimi drogy a rozšíriť a posilniť preventívne programy pre HIV a hepatitídu,

     -    vzdelávať o poruchách spôsobených užívaním drog, dostupnej liečbe a dôležitosti včasnej intervencie,

     -    bojovať proti stigme a diskriminácii podporovaním úctivej a nesúdiacej komunikácie a postojov,

     -    umožniť mladým ľuďom a komunitám predchádzať užívaniu drog a závislosti.

 

Prevenciou drogových závislostí sa zaoberá aj Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu na Regionálnom úrade verejného zdravotníctva so sídlom v Čadci, a to formou prednášok/besied pre žiakov základných a študentov stredných škôl. Prednášky sú zamerané na prevenciu látkových závislosti (tabak, alkohol, drogy), žiakom a študentom sú sprostredkované informácie o vplyve drog na zdravie a priblížené riziká, ktoré užívanie drog prináša. O možnosti a témach prednášok je možné sa informovať na tel. čísle 041/4302618, prípadne e-mailom na ca.vkz@uvzsr.sk.

(zdroj: ÚVZ SR)

 

Pripravilo: Oddelenie podpory zdravia a výchovy k zdraviu, RÚVZ Čadca

Dátum vloženia: 19. 6. 2023 10:38
Dátum poslednej aktualizácie: 19. 6. 2023 10:40