Turzovka - Zjednodušená verzia stránok
Nastavenie veľkosti písma
+

Správy - Sezóna kliešťov je opäť tu

Sezóna kliešťov je opäť tu

Zimné obdobie končí a nás láka pobyt na čerstvom vzduchu, na slniečku, v prírode. Treba byť však opatrný, pretože s prebúdzajúcou sa prírodou sa opäť začínajú prebúdzať aj miniatúrne nebezpečné parazity, teda aj kliešte.

Svoju aktivitu začínajú už pri teplote okolo 5 °C.  Dá sa však povedať, že v súčasnosti majú kliešte už celoročnú sezónu.

V minulosti sa predpokladalo, že kliešte na nás striehnu v lese na stromoch. Dnes však vieme, že najčastejšie sa vyskytujú na trávnatých plochách, ale aj na okrajoch lesov, v parkoch, v záhradách, najmä vo vyšších trávnatých porastoch a pod. striehnú na nás na koncových častiach vysokých tráv, listov, či spodných konárikoch stromov, aj kríkov. Mapa výskytu kliešťov na Slovensku sa neustále rozrastá a v súčasnosti sa vyskytujú aj na miestach, kde sa v minulosti vyskytovali zriedkavo, či dokonca vôbec. V minulosti bola najviac riziková oblasť Trenčianskeho kraja a Považie, za posledné roky najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy hlasí Banskobystrický a Žilinský kraj. Pravdepodobne to súvisí so zmenou klimatických podmienok, pre ktoré sa kliešte presúvajú na sever a tiež aj do vyšších nadmorských výšok nad 1000 m.n.m.

Clanok_Sezóna_kliešťov.pdf

Prílohy

Clanok_Sezóna_kliešťov.pdf

Clanok_Sezóna_kliešťov.pdf
Typ súboru: PDF dokument, Velkosť: 453,76 kB
Dátum vloženia: 2. 5. 2022 13:21
Dátum poslednej aktualizácie: 2. 5. 2022 13:24